Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune - Ziarul românilor-americani editat la Chicago ??ISSN 1556-1135
Rolex own gem laboratories, experienced replica omega watches experts using the most advanced equipment control gem quality. These gems subsequently handed over to rolex daytona uk the company's internal stone setting masters, professional technology to enhance its natural luster. Rolex exclusive casting the insid,This new self-winding mechanical movement serves as masterpiece watches the pinnacle of watchmaking. This only has 14 patents movement, in precision, power reserve, shockproof, anti-magnetic, wear comfortable and reliable all respects is very good, perfect watches display of exquisite Rolex technology.
Tribune Romaneasca | Romanian Tribune
Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune
An independent publication of:
Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO)
The largest Romanian newspaper
in United States.
Ultima Editie Tiparita:
RomanianTribune - Prima Pagina - Editia 293
Din Editia Tiparita:
Newsletter:
Pentru a primi versiunea electronica a ziarului, introdu adresa de e-mail aici:
Aboneaza-te
Evenimente de la
inchiderea editiei tiparite
Ultimele Stiri de la
inchiderea editiei tiparite

Congresul romanilor de pretutindeni – de la ridicol la ilegal

Incepand cu ziua de miercuri 15 iunie, (a.c.) organizatorii Congresului Romanilor de Pretutindeni au intrat cel mai probabil in ilegalitate. Conform metodologiei de organizare a congresului, Secretariatul Tehnic avea disponibil pana la aceasta data sa faca publice listele depuse de cei 52 de candidati cu sustinatorii lor. Secretariatul tehnic al congresului - prognozat sa aiba loc la Parlamentul Romaniei pe 24 si 25 iunie - nu numai ca nu a raspuns solicitarilor scrise facute pe aceasta tema de mai bine de o saptamana dar a informat telefonic ca aceste liste nici nu vor fi facute publice.

Metodologia de organizare a congresului este insa foarte clara. Defineste astfel la Capitolul III – ”Depunerea candidaturilor pentru obtinerea mandatelor de delegati” articolul 5, aliniatul 3 ca, si aici subliez, ”Lista sustinatorilor este act public, sub sanctiunea prevazuta de art. 326 din Codul penal.” In continuare in acelasi aliniat se defineste si ceea ce ar trebui sa cuprinda lista: ”Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda numele si prenumele, seria si/sau numarul din documentul de identitate, seria si/sau numarul din documentul de sedere/rezidenta dupa caz, precum si semnatura acestora. Sustinatorii trebuie sa faca parte din categoria romanilor de pretutindeni, in sensul prevazut de Legea nr. 299/2007, republicata, sa fi implinit 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv si sa fie rezidenti in statul respectiv.”

Tot la Articolul 5 aliniatul 6 se mai noteaza ca ”Lista pentru sustinerea delegatilor trebuie sa fie trimisa pana la data de 29 mai anul curent, in perioada 30 mai - 5 iunie anul curent, procedandu-se la validarea de catre Secretariatul Congresului a persoanelor care vor participa la Congres in calitate de delegati, lista urmand se face publica, conform art. 4 alin.(2) din prezenta Metodologie, pana pe 15 iunie anul curent.”

Vedem asadar o incalcare grava a regulilor de organizare ale acestui congres, o ilegalitate in fapt, care ridica noi suspiciuni, daca mai era deja cazul, asupra modului in care acest congres este organizat.

Ce este insa si mai grav este ca refuzul Secretariatului tehnic, condus de deputatul Aurelian Mihai (PNL - fost PPDD) si din care mai fac parte ca Vicepresedinte dl. deputat Ovidiu Iane (PSD) si ca Secretar dl. Senator Ioan Iovescu (UNPR - fost PPDD), nu face altceva decat sa puna sub semnul intrebarii modul in care aceste liste au fost constituite si chiar mai grav sa ii deligitimeaza pe insasi participantii la congres.

Iar pentru cei care poate se intreaba de ce aceste liste trebuie publicate si de ce ar plana suspiciuni asupra corectitudinii cu care au fost completate, am sa dau un exemplu, si anume cel al domnului Ion Serega, reprezentantul din SUA care a depus dosarul in timp until, dar care este din pacate mai faimos pentru cazierul sau decat pentru implicarea lui in viata comunitara romaneasca. Ceea ce este insa cel mai grav este ca domnul Serega se face vinovat, nu o data, ci chiar de doua ori de… fals in acte. Asa cum o dovedesc copii ale documentelor curtii de judecata din Los Angeles County acesta a pledat vinovat in fata judecatorului pentru falsificarea unor acte publice!

In plus, Romanian Global News nota intr-un articol publicat pe 14 iunie ca si ”in cadrul comunitatilor romanesti din Bulgaria si Serbia exista suspiciuni intemeiate ca o parte a sematurilor care au fost trimise, de unii delegati, sunt ale unor cetateni bulgari si sarbi care se declara bulgari si sarbi, nu romani sau vlahi.”

Semne de intrebare despre modul in care au fost validate dosarele sunt ridicate chiar de deputatul Aurelian Mihai, Presedintele secretariatului tehnic si principalul responsabil cu organizarea congresului care nota intr-un interviu acordat pe 7 iunie revistei Timp Romanesc ca "Am avut posibilitatea in cazul anumitor sustinatori pentru a verifica. Nici timp nu aveam pentru asa ceva. In unele cazuri am verificat. In acele cazuri eu am avut succes (...) Nu pot sa spun daca am dubii sau nu."

Si macar daca ar fi fost aceasta singura incalcare a legii. Aflam astfel dintr-un alt articol de data aceasta semnat de acelasi domn Aurelian Mihai ca pe data de 14 iunie ”in sedinta Secretariatului Tehnic fiind validate ultimele dosare ale delegatilor din Republica Italiana si Statele Unite, dosare care au sosit mai tarziu prin corespondenta pe adresa Parlamentului Romaniei, fapt care a intarziat incheierea procedurii de validare saptamana trecuta.” Aceasta in conditiile in care data limita pana la care se puteau valida aceste dosare era 5 iunie.

Poate este interesant de notat aici ca metodologia Congresului este una fluida care pare sa depinda doar de interesele personale ale membrilor secretariatului tehnic. Vedem astfel ca intr-o versiune anterioara a metodologiei, una publicata undeva la inceputul lunii mai (a.c.) se preciza ca lista ”delegatilor se face publica […] cu cel putin 6 saptamani inainte de data desfasurarii Congresului” si mai nota in continuare ca ”Secretariatul tehnic al Congresului transmite delegatilor invitatii nominale la Congres cu cel putin 30 de zile inainte de data desfasurarii acestuia.”

Nici nu cred ca mai trebuie punctat faptul ca aceste termene nu numai ca nu au fost respectate dar ele au disparut cu totul din metodologia de organizare fara sa existe o instiintare publica pe aceasta tema.

Lista problemelor si ilegalitatilor din pacate este una mult mai lunga. Chiar daca am accepta ca toate cele 48 de dosare primite la Secretariatul congresului sunt valide, selectia participantilor este si ea una problematica. Aceeasi metodologie noteza tot la Capitolul III aliniatul 4 ca o ”Candidatura este admisa doar intr-un singur stat, insotita de o singura lista.” Cu toate ca acest articolul nu defineste notiunea de stat (vorbim aici de stat national, sau din perspectiva americana, de stat ca element consititutiv al unei natiuni multi-statale) in orice caz, ceea ce este clar este ca o astfel de metodologie, ar insemna in fapt validarea numai unui singur candidat din fiecare ”stat” care ne-ar duce nici mai mult nici mai putin la o prezenta la acest congres de numai 12 persoane! (Statele din care s-au primit aplicatii fiind: Italia, Serbia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Austria, Irlanda, Grecia, Bulgaria, SUA (California si Florida), Ucraina si Kazahstan.)

Interesant este ca acelasi domn Deputat Aurelian Mihai se lauda cu respectarea legii. Domnia sa a comentat atat in mesaje private cat si in mesaje publice postate pe Facebook ca prin organizarea acestui congres nu face altceva decat sa respecte legea. Asta este perfect adevarat dar urmand aceeasi logica a domniei sale inseamna ca nu a respectat-o in primii trei ani de mandat. Legea 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, prevede la Articolul 8 ca ”anual se organizeaza sub egida Parlamentului Romaniei, in tara sau in strainatate, Congresul Romanilor de Pretutindeni, cu consimtamantul autoritatilor statului respectiv, in cazul in care se decide organizarea in strainatate.” Ori din 2008 si pana acuma au trecut mai bine de opt ani din care trei in mandatul dl. Mihai!

Speram (sincer!) macar ca aceasta intarziere de aproape un deceniu sa asigure un eveniment bine organizat cu criterii de selectie stabilite cu luni bune inainte si o data anuntata cu cel putin cu 6 luni inainte - se vrea doar reunirea reprezentantilor diaporei de pe intreg mapamondul! Din pacate suntem martori unui hei-rupism tipic clasei politice romanesti unde data congresului se anunta pe ultima suta de metrii (printr-o derogare de la lege!), o totala lipsa de comunicare cenzurata asiduu pe singurul forum public de discutie de chiar Presedintele Secretariatului tehhnic deputatul Aurelian Mihai si unde conditiile de nominalizare ale participantilor au fost o bataie de joc iar selectia una ce da in ilegalitate.

Este important de notat aici ca exista si voci din interiorul Parlamentului vehement opuse nu ideii acestui congres ci modului defectuos in care el este organizat. Dl. Deputat Eugen Tomac (PMP), fost Secretar de Stat pentru Romanii de Pretutindeni, mentiona pe 6 mai, la numai o zi dupa anuntarea congresului, intr-un interviu acordat agentiei de presa Asii Romani ca ”Parlamentul, in componenta sa actuala, nu va mai exista decat doar cateva luni. Prin urmare, acesta nu are legitimitate pentru organizarea Congresului Romanilor de Pretutindeni. Vorbim despre acest Congres de ani de zile si brusc, in plina campanie electorala pentru alegeri locale si cu foarte putin timp inainte de alegerile parlamentare, se trezeste USL-ul sa organizeze un simulacru de Congres, nicidecum un eveniment serios si responsabil. Este o risipa de bani. Sunt 300.000 de euro, o suma colosala, cheltuita fara niciun rost.”

Si Senatorului Viorel Badea (PNL), membru in Comisia Romanilor de Pretutindeni a Senatului, (de asemenea si fost Secretar de Stat pentru Romanii de Pretutindeni 1999-2000)
, mentiona intr-un interviu publicat cu cateva zile in urma pe Romanian Global News ca il ”ingrijoreaza, sincer, maniera pompieristica, pripita, as putea spune chiar disperata, in care se adopta procedura de organizare a congresului, in an electoral, prin desemnare, nu prin alegere a delegatilor, cu termene incredibil de scurte pentru depunerea de liste, cu imposibilitatea efectiva de verificare a veridicitatii acestor liste, precum si cu schimbarea regulilor din mers. Imi doresc din tot sufletul ca toate aceste sincope sa nu afecteze credibilitatea reuniunii si legitimitatea ei.”

Realitatea trista este ca acest congres ar fi trebuit sa fie unul definitoriu in relatia statului roman cu diaspora prin alegerea unui Consiliu al Romanilor de Pretutindeni, o organizatie cu caracter permanent, care sa gestioneze interactiunea intregii diaspore cu oficialitatile romane. Din pacate acest congres va fi unul compromis de la bun inceput si vom asista la o alta sarada politicieneasca de prost gust si la inca un exemplu al modului defectuos in care statul roman gestioneaza relatia cu diaspora. Pacat!

Articol de: Bogdan Banu, Washington, DCBogdan Banu - Washington DC

Trimite acest articol pe e-mail Tipareste acest articol
Cautare:
Gaseste un cuvant cheie folosind aceasta optiune:
Cauta in site
Pagina Principala | Despre Ziar | Publicitate | Programare Editii | Distributie | Abonamente | Redactie | Contact | Sponsori
© www.RomanianTribune.net