Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune - Ziarul românilor-americani editat la Chicago ??ISSN 1556-1135
Rolex own gem laboratories, experienced replica omega watches experts using the most advanced equipment control gem quality. These gems subsequently handed over to rolex daytona uk the company's internal stone setting masters, professional technology to enhance its natural luster. Rolex exclusive casting the insid,This new self-winding mechanical movement serves as masterpiece watches the pinnacle of watchmaking. This only has 14 patents movement, in precision, power reserve, shockproof, anti-magnetic, wear comfortable and reliable all respects is very good, perfect watches display of exquisite Rolex technology.
Tribune Romaneasca | Romanian Tribune
Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune
An independent publication of:
Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO)
The largest Romanian newspaper
in United States.
Ultima Editie Tiparita:
RomanianTribune - Prima Pagina - Editia 293
Din Editia Tiparita:
Newsletter:
Pentru a primi versiunea electronica a ziarului, introdu adresa de e-mail aici:
Aboneaza-te
Evenimente de la
inchiderea editiei tiparite
Ultimele Stiri de la
inchiderea editiei tiparite

„Teatru” de operatiuni pe malul Bosforului

 Foto: Armament si uniforme abandonate de catre militarii turci dupa ce acestia s-au predat demonstrantilor Pro-Erdogan.

Nu am pretentia ca sunt analist politic, dar, ca posesor al pasaportului romanesc, am tot dreptul sa imi pun intrebari. Iar una dintre ele este, daca nu cumva, echipa presedintelui turc Erdogan a pus in scena tentativa esuata de puci de la Ankara.

Scenariul pare rocambolesc, dar el se bazeaza pe anumite fapte, sau mai degraba neconcordante asupra carora nu avem cum sa nu insistam.

Sa precizez cateva lucruri care m-au facut sa imi ascut curiozitatea asupra subiectului cu pricina. Soldatii pucisti s-au predat fara lupta, dupa cateva asalturi asupra unor institutii-cheie ale statului turc, gen Parlament sau sediul Serviciului de informatii. Multi dintre ei, inainte de a fi arestati, au spus ca li s-a transmis ca participa la un exercitiu. Poate ca dezinformarea a actionat si in interiorul armatei si unor batalioane chiar li s-a inoculat ca institutiile respective sunt ocupate de inamici. Evident ca adevarul gol-golut nu va fi distribuit catre public, dar sunt unele semne de intrebare.

Erdogan a ordonat imediat inchiderea bazei aviatice de la Incirlik, de unde decolau avioanele NATO pentru bombardamentele asupra ISIS. A facut acest lucru din ratiuni de securitate interna dar, efectul imediat a fost o gura de oxigen pentru islamisti, cel cu care Erdogan a fost acuzat ca face afaceri cu petrol, iar economia subterana a Turciei este infloritoare exact din acest motiv.

In plina criza militara, cu spatiul aerian al Turciei inchis, Erdogan a zburat bine mersi pana la Istanbul, fara nicio teama de a fi doborat.

Apoi, extrem de rapid a aparut o lista cu 3000 de judecatori care sa fie demisi. Se stie, aceasta breasla profesionala a intors multe decizii prezidentiale arbitrare…

Desigur ca Erdogan este un presedinte popular si scos fanaticii in strada, tocmai pentru ca intregul scenariu sa fie mai aproape de realitate. Ma mai intreb cum de s-a putut inabusi asa de repede un puci pe care, in mod normal, autoritatile turcesti nu il asteptau.

In fine, sunt multe aspecte care se cer a fi elucidate. Poate ca nu Erdogan si fortele loiale au pus la cale tentativa de lovitura de stat care, culmea, a intarit regimul dictatorial de la Ankara si, probabil, va mari puterea de decizie a unui singur om. Este posibil ca informatiile despre revolta militara sa fi fost interceptate din timp, dar tocmai ca Guvernul a folosit aceasta situatie conjuncturala, pentru a obtine maximum de avantaje posibil.

Cele de mai sus sunt doar simple semne de intrebare ale unui om simplu, care doreste liniste pe planeta. In plus, Turcia, alaturi de Ucraina, este una din cele doua tari-pavaza ale Romaniei, de pe cursul conflictelor militare aflate in desfasurare. Deci ne intereseaza in mod direct stabilitatea in Turcia si Ucraina.

Poate gresesc, iar Erdogan si Turcia se vor intari dupa puciul nereusit. Dar am tot dreptul, cum spuneam, sa imi pun intrebari si sa verific, cu infimele mele puteri, ipoteze care altfel sunt extrem de cinice. Indiferent cine a pus la cale evenimentele din Turcia, nu s-a gandit la vietile oamenilor ucisi sau a celor ce acum infunda, probabil nevinovati, puscariile. Iar asta ma ingrozeste mai tare decat orice utopie ideologica…

Cristian FRISK - Redactor, TRIBUNA Romaneasca

Trimite acest articol pe e-mail Tipareste acest articol
Cautare:
Gaseste un cuvant cheie folosind aceasta optiune:
Cauta in site
Pagina Principala | Despre Ziar | Publicitate | Programare Editii | Distributie | Abonamente | Redactie | Contact | Sponsori
© www.RomanianTribune.net