Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune - Ziarul românilor-americani editat la Chicago ??ISSN 1556-1135
Rolex own gem laboratories, experienced replica omega watches experts using the most advanced equipment control gem quality. These gems subsequently handed over to rolex daytona uk the company's internal stone setting masters, professional technology to enhance its natural luster. Rolex exclusive casting the insid,This new self-winding mechanical movement serves as masterpiece watches the pinnacle of watchmaking. This only has 14 patents movement, in precision, power reserve, shockproof, anti-magnetic, wear comfortable and reliable all respects is very good, perfect watches display of exquisite Rolex technology.
Tribune Romaneasca | Romanian Tribune
Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune
An independent publication of:
Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO)
The largest Romanian newspaper
in United States.
Ultima Editie Tiparita:
RomanianTribune - Prima Pagina - Editia 293
Din Editia Tiparita:
Newsletter:
Pentru a primi versiunea electronica a ziarului, introdu adresa de e-mail aici:
Aboneaza-te
Evenimente de la
inchiderea editiei tiparite
Ultimele Stiri de la
inchiderea editiei tiparite

Brexit, o solutie pentru Europa (?)

Referendumul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a atras in dezbaterea publica de la Londra forte extraordinar de puternice de pe intreg continentul. Media, intelectualitatea europeana si aproape intreaga clasa politica a Europei au depus eforturi deosebite pentru a-i convinge pe britanici sa mentina Marea Britanie in interiorul UE si sa respinga Brexit. Temandu-se de pericolul pe care l-ar prezenta crearea unui asemenea precedent britanic, grupurile pro-UE au alternat ridiculizarile cu amenintarile, vopsind euroscepticismul intr-o ideologie extremista care trebuie combatuta energic.

Entuziasmul lor s-a vazut si in spatiul public romanesc. In argumentatia lor, pro-europenistii romani au imbinat argumentele politice cu cele economice. Ne-au tot spus ca unica solutie pentru supravietuirea statelor europene este continuarea procesului de unificare a continentului intr-o federatie continentala care sa imite Statele Unite ale Americii. Ne-au asigurat ca aceasta unitate este unica sansa de a face fata unei economii mondiale tot mai complexe. Ne-au explicat ca doar o Uniune Europeana poate asigura pacea in Europa si tine sub control ambitiile imperiale ale Federatiei Ruse.

O singura problema: nimic din toate acestea nu este adevarat.

SUE vs. SUA

Dincolo de propaganda, nu exista premise pentru Statele Unite ale Europei (SUE). Statele Unite ale Americii sunt urmasele Imperiului Britanic si au la baza tot ceea ce a reprezentat mai de soi in filosofia pollitica britanica. America e fondata pe principii atat de solide ca reusesc sa o mai tina in picioare si acum, cand corpul cetatenesc american s-a indepartat atat de mult de viziunea Parintilor Fondatori ai Republicii Americane. Credinta in libertate si in Dumnezeu, loialitatea fata de statele individuale din SUA, fiecare cu politicile sale economice si sociale, precum si o neincredere sanatoasa in democratie inca mai apara America de ratacirile Europei.

De cealalta parte a Oceanului Atlantic, Europa este divizata in grupuri de tari care sunt extrem de diferite intre ele, atat din punct de vedere al experientei istorice, cat si al filozofiei de guvernare. Estul, victima a comunismului si a colonialismului rusesc, se indreapta spre capitalism si vrea relatii bune cu Statele Unite, in vreme ce

Vestul se ingroapa in socialism cu fata umana, prorusism desantat si granite deschise care aduc in Europa tot mai mult terorism si dezbinare sociala. Deasupra tuturor troneaza o birocratie care incearca prin centralism si uniformizare sa creeze in mod artificial o unitate intre aceste extreme. Daca America a fost construita de jos in sus, de la nivel local la nivel federal, Uniunea Europeana se construieste prin autoritarism centralist in deplin dispret fata de dorintele cetatenilor europeni si identitatea lor culturala.

Economia UE

Unitatea economica se zdruncina din temelii. Moneda Euro a fost introdusa din ratiuni politice pentru a pregati unificarea continentului european intr-o federatie care sa se intinda de la Oceanul Atlantic pana in Europa de Est. Neavand nimic in comun cu realitatea economica a atat de diferitelor state europene, uniunea monetara si-a dovedit in scurta vreme limitele.

Germania si Grecia, Franta si Polonia, Danemarca si Italia nu au economii comparabile ori o forta de munca asemanatoare. Aceeasi moneda nu poate fi folosita pentru economii atat de diferite intre ele, iar colapsul economiei unei tari risca sa antreneze un efect de domino in intreaga zona Euro. In loc sa intareasca Europa in fata competitiei mondiale, Euro a sfarsit prin a slabi si mai tare un continent si asa subrezit de politicile socialiste ale statelor membre.

Promisiunea mincinoasa a pacii

Discutiile despre viitorul UE au prostul obicei de a se intoarce la o idee nastrusnica potrivit careia Uniunea Europeana a pastrat pacea in Europa si este unicul motiv pentru care europenii nu se mai sfasie intre ei ca in trecut Realitatea este alta: pacea din Europa este meritul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Forta militara a Statelor Unite ale Americii si a Marii Britanii este cea care a pastrat pacea pe Batranul Continent.

Cei care vor sa vada ce fel de pace fac birocratii de la Bruxelles n-au decat sa urmareasca cele ce se petrec in Ucraina. La doi pasi de granitele Uniunii Europene, Rusia anexeaza teritorii intr-o veselie demna de Uniunea Sovietica. Armata rusa se afla pe teritoriul Ucrainei si pe cel al Republicii Moldova, fara ca autoritatile de la Bruxelles, Berlin si Paris sa se ingrijoreze catusi de putin ori sa schiteze macar un gest de opozitie.

 Departe de a fi o stavila in calea imperialismului rusesc, Uniunea Europeana este un bloc politic dominat de state care sunt interesate in mentinerea unor relatii foarte stranse cu Rusia in orice conditii. Germania, Franta si Italia sunt tari cu o pozitie vadit pro-moscovita si nu vor ezita niciodata sa vanda interesele statelor est-europene in schimbul unor intelegeri economice preferentiale cu statul rus. Daca europenii sunt vreodata deranjati de vreo mare putere, aceasta nu poate fi decat cea americana. Impotriva campaniilor militare americane se mobilizeaza intreaga suflare politica a Vestului european. Impotriva campaniilor militare rusesti nu se mobilizeaza nimeni.

Quo vadis, Britannia?

In ultimele luni, numeroase personaje publice s-au gandit sa explice, pe un ton arogant, ca Marea Britanie este datoare Uniunii Europei si nu are dreptul sa se puna in calea viitorului unit al continentului. E taman pe dos: Europa este datoare Marii Britanii si nu invers.

Se uita adesea, dar Imperiul Britanic a schimbat pentru totdeauna fata lumii. Engleza este vorbita pe sase continente (Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia si Australia) si este limba oficiala a celei mai mari puteri, Republica Americana. Parlamentarismul, revolutia industriala si capitalismul s-au dezvoltat in Marea Britanie. Britanicilor le datoram aparitia statului de drept si egalitatea in fata legii. Ei au abolit comertul cu slavi si tot ei au fost cei care au asigurat supravietuirea Europei de Vest dupa caderea Frantei in fata Germaniei naziste. Marea Britanie a rezistat intotdeauna tentatiei totalitare si nu a fost niciodata condusa de fascisti ori de comunisti.

Britanicii au o economie solida, o moneda proprie si o politica externa mai inteligenta decat cea sustinuta de statele europene. Nu sunt prorusi, cred in importanta granitelor si a legii, ramanand fideli aliantei militare cu Statele Unite. Daca s-au saturat sa fie parte din clubul select care lasa peste un milion de „sirieni” sa se plimbe liber prin Europa, inchide ochii la agresiunile militare rusesti si se intrece in idiotenii pe banii lor (a se vedea discutiile despre curbura castravetelui), sunt liberi sa plece prin Brexit.

Quo vadis, Europa?

Circulatia libera a bunurilor, a capitalului, a persoanelor si a serviciilor, aparata de forta militara NATO, reprezinta Europa in tot ce are ea mai bun, dar nu asa arata Uniunea Europeana de astazi. UE este o entitate politica in plina consolidare, care isi extinde puterile legislative in dauna statelor membre si promoveaza suprareglementarea si uniformizarea ca piloni de baza ai unificarii continentului.

Acum ca au o moneda comuna, oficialii europeni vorbesc tot mai mult despre armonizarea sistemelor de asistenta sociala, infiintarea unei armata europene si instituirea unei politici comune de imigratie. UE restrange libertatea de expresie in numele multiculturalismului, castreaza capitalismul in numele egalitatii economice si promoveaza o uniune vamala sub eticheta mincinoasa de piata libera.

Riscul Brexit este cu totul altul decat cel indicat de numerosii admiratori ai proiectului europenist. Adevarata amenintare la adresa viitorului acestui continent nu este iesirea Marii Britanii din UE, ci infrangerea referendumului pentru iesirea britanicilor din Uniunea Europeana. Victoria fortelor pro-UE este sinonima cu perpetuare sistemului politic si economic gandit de Paris si Berlin impreuna cu birocratia din Bruxelles: mai putina libertate, mai putin capitalism, mai putina siguranta.

Vlad Mixich

In Line Dreapta

 „Prin acceptarea pedepsei nu pentru pacatele noastre , ci pentru virtutile noastre , ne-am tradat codul nostru si l-am facut pe-al lor posibil. [ ... ]

Vrajmasii tai te distrug prin propria ta putere. Generozitatea ta si rezistenta (rabdarea) ta sunt singurele lor instrumente. Corectitudinea ta fara contrapartida este singura cale care o au asupra ta. Ei stiu. Tu nu. Singura spaima a lor este ziua in care tu vei descoperi aceste lucruri despre tine. Trebuie sa inveti sa le intelegi. Tu nu vei fi liber de ei, pana cand vei intelege aceste lucruri.“

- Francisco D’ Anconia ( Atlas Shrugged - . Rand Ayn, p 619 )

 

Acest articol a fost republicat integral in editia tiparita a ziarului Tribuna Romaneasca (Editia 269 - Iunie 2016)

LINK AICI: http://archive.romaniantribune.com/flipbook3.php?np=gallery/2016/269/&pg=40


Vlad Mixich - In Linie Dreapta

Trimite acest articol pe e-mail Tipareste acest articol
Cautare:
Gaseste un cuvant cheie folosind aceasta optiune:
Cauta in site
Pagina Principala | Despre Ziar | Publicitate | Programare Editii | Distributie | Abonamente | Redactie | Contact | Sponsori
© www.RomanianTribune.net