Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune - Ziarul românilor-americani editat la Chicago ??ISSN 1556-1135
Rolex own gem laboratories, experienced replica omega watches experts using the most advanced equipment control gem quality. These gems subsequently handed over to rolex daytona uk the company's internal stone setting masters, professional technology to enhance its natural luster. Rolex exclusive casting the insid,This new self-winding mechanical movement serves as masterpiece watches the pinnacle of watchmaking. This only has 14 patents movement, in precision, power reserve, shockproof, anti-magnetic, wear comfortable and reliable all respects is very good, perfect watches display of exquisite Rolex technology.
Tribune Romaneasca | Romanian Tribune
Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune
An independent publication of:
Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO)
The largest Romanian newspaper
in United States.
Ultima Editie Tiparita:
RomanianTribune - Prima Pagina - Editia 288
Din Editia Tiparita:
Newsletter:
Pentru a primi versiunea electronica a ziarului, introdu adresa de e-mail aici:
Aboneaza-te
Evenimente de la
inchiderea editiei tiparite
Ultimele Stiri de la
inchiderea editiei tiparite

Puteti vota cum va dicteaza constiinta?

Si ei dovedesc ca lucrarea Legii este scrisa in inimile lor, fiindca despre lucrarea aceasta marturiseste cugetul lor si gandurile lor, care sau se invinovatesc, sau se dezvinovatesc intre ele.” - Romani 2:15

Intr-un ciclu electoral al sloganurilor si al spoturilor, o expresie a fost una dintre cele mai memorabile si controversate pana in prezent. Asta spune ceva. Si nu a venit nici de la Hillary si nici de la Donald.

Intr-o seara calda de Iulie, la Conventia Republicana din Cleveland, la mult timp dupa ce primarele au decis si cuvintele cele mai veninoase au curs, distincta vorbire taraganata a senatorului de Texas aflat la primul termen a inlocuit anticipata sa aprobare a nominalizatului cu surprinzatoarele cuvinte: „Votati cum va dicteaza constiinta!”

Anterior dezvaluirii privind alegerea sa pentru presedinte, Ted Cruz faimos a insarcinat alegatorii din fiecare partid, rasa, religie si convingere sa lase deoparte asteptarile sociale care preseaza din toate directiile si sa alerge in bratele convingatoare ale constiintei lor. „Votati cum va dicteaza constiinta” nu este o expresie necunoscuta in timpul campaniilor electorale. Totusi, constiinta este o tema biblica si crestinii ar trebui sa se intrebe daca nu cumva intelegerea comuna a constiintei in societatea noastra a devenit mai mult in concordanta cu Jiminy Cricket din Disney, decat cu Cuvantul lui Dumnezeu. Cand deschidem Biblia si ne intrebam ce are de spus Dumnezeu in privinta asta, vom afla curand ca a voastra constiinta, de fapt, nu voteaza in aceste alegeri.

Greierii din interior?

Felul in care multi dintre noi intelegem constiinta este foarte aproape de ideea unui greiere mic ce traieste in interiorul capetele noastre. Constiinta este ca un intelect, ghid vorbitor care ne conduce prin zapada orbitoare atunci cand ratacim. Intrand usor in intelepciunea lui Kramer din Seinfeld: „Ce crezi ca face micutul om din interior?...Micutul om stie tot.” Pe scurt, multi oameni se gandesc la constiinta lor ca fiind vocea interioara care spune in ce directie s-o iei la intersectia drumului. Cand nu stii ce sa faci, lasa-ti constiinta sa fie ghidul tau.

Asadar, cand auzim „Votati cum va dicteaza constiinta”, ne gandim, „Asculta vocea calauzitoare din interiorul tau.” Daca esti membru republican, dat constiinta te indruma sa votezi un tert partid sau sa nu votezi deloc, „Trebuie sa-l asculti pe micutul om!” Sau, daca esti la primul vot si esti dintr-o familie de democrati, dar constiinta iti spune sa votezi pentru candidatul republican, trebuie s-o asculti.

Nu poti vota ce-ti dicteaza constiinta. 

Aceasta intelegere a constiintei se aseamana mai mult cu ideea hindusa a unui consilier guru decat cu explicatia Bibliei privind constiinta. Din punct de vedere biblic, constiinta este mai putin un ghid, si mai mult un reporter. Constiinta ta nu este ca un glob de cristal care iti spune ce decizie sa iei (alegand un anumit candidat sau pe un altul). Nu este o voce proactiva care iti ofera noi informatii pe care nu le stii. Mai degraba este o voce reactiva care iti spune daca actiunile tale, gandurile si convingerile sunt conforme cu legea lui Dumnezeu.

Biblic, constiinta ta nu are un vot. Pentru a fi precis, nu votezi „cum iti dicteaza constiinta”, dar constiinta ta are un cuvant de spus cu privire la vot, odata ce incepi sa elaborezi.

Constiinta ta este marturia laun-trica a legii lui Dumnezeu scrisa in inima ta (Romani 2:15); este ca un microfon al legii lui Dumnezeu, ca nimeni sa nu poata spune vreodata in fata lui Dumnezeu ca „Nu am stiut ca pacatuiam” (Romani 2:16). Cei necredinciosi suprima adevarul lui Dumnezeu din interiorul lor (Romani 1:18), dar asta nu ese o scuza pentru a nu-L cunoaste pe Dumnezeu, deoarece constiinta, mai mult ca un vierme nemuritor decat ca un greiere, cu regularitate le raporteaza faptul ca pacatuiesc impotriva legii lui Dumnezeu.

Pentru cei nascuti din nou, care au fost „rascumparati din blestemul legii” (Galateni 3:13), constiinta nu este un vierme de condamnare, ci in cele din urma, un reporter de pace cu Dumnezeu (Romani 5:1). Asta nu inseamna ca a noastra constiinta nu ne poate condamna pentru pacat. Daca un crestin pacatuieste impotriva legii lui Dumnezeu, constiinta va semnala asta – de fapt, constiinta crestinului este prezumtiv mai sensibila datorita lucrarii Duhului Sfant in noi. Totusi, constiinta crestinului nu marturiseste mania unui Dumnezeu manios, ci disci-plina iubitoare a unui Tata ceresc (Evrei 12: 6-7).

Nu exista scuze pentru decizii gresite

Distinctia dintre constiinta ca si ghid si constiinta ca si reporter devine semnificativa atunci cand o aplicam la alegeri sau in alte decizii importante. In primul rand, intelegandu-ti constiinta ca un ghid – ca un tert conslier, altul decat propria inima sau minte – poate ajuta efortul de a se scuza de responsabilitatea morala. Este usor sa joci cartea constiintei: „Voi vota pentru candidatul X pentru ca asa mi-a spus constiinta.” Ei bine, cine poate contrazice asta? Daca asa ti-a spus constiinta ta, nu este nevoie de mai multa analiza sau de argumente.

In realitate, cei mai multi considera constiinta a fi „intuitia”, care putem spune ca este nivelul cel mai de jos al unui uneori-pacatos, uneori-bun, adesea-confuz, al emotiilor amestecate, opiniilor si al intelegerii a ce este bine si rau – nu e chiar un ghid fidel. Prin urmare, constiinta devine adesea un tap ispasitor moral fie pentru alegerile pacatoase, sau pentru pacatul indiferentei, sau pentru neglijarea efortului necesar pentru a lua decizii dificile.

Aratand catre „constiinta”, multi se asteapta sa scape de reponsabilitatea actunilor pacatoase si negandite. Dar este o prostie, din moment ce perceptia lor privind constiinta nu este legea de necontestat a lui Dumnezeu, ci extrem de discutabila inima a omului (Ieremia 17:9). In esenta, acest abuzat inteles al constiintei tradeaza o scuza inselatoare ca „diavolul m-a pus s-o fac”, si „constiinta m-a pus s-o fac.”

Pentru iubirea lui Dumnezeu si a aproapelui

O corecta intelegere, biblica a constiintei ar trebui sa-i conduca pe crestini in directia opusa. In loc sa ne spalam pe maini de munca grea depusa pentru a lua decizii dificile, ar trebui sa fim dornici sa acordam votului diligenta necesara si sa oferim tendintele noastre impotriva legii lui Dumnezeu pentru evaluare. Constiinta crestinului este strans legata de legea lui Dumnezeu. Asta inseamna ca intotdeauna cons-tiinta vorbeste in concordanta cu legea lui Dumnezeu: „iubeste-L pe Dumnezeu si pe aproapele tau (Matei 22:37-40), ceea ce este o grila utila de luat in considerare, constient, pentru orice scrutin: Care vot (sau niciun vot) va fi expresia cea mai fidela a iubirii mele pentru Dumnezeu  si a dorintei pentru binele aproapelui?

In orice circumstanta, constiinta ta – la drept vorbind – nu te va conduce. Nu este ghidul tau. Dar iti va evalua gandurile sau actiunile pentru a determina daca acestea sunt conforme sau incalca porunca lui Dumnezeu de a-l iubi pe El si pe aproapele tau deplin – cu inima, cugetul, sufletul si toata taria. Propria ta intelepciune data de Dumnezeu – „puterile tale de discernamant antrenate de practica permanenta pentru a distinge binele de rau” (Evrei 5:14) – te va determina sa intelegi (si sa fi responsabil) cea mai buna cale de a te supune obligatiilor iubirii fata de Dumnezeu si de aproapele, prin votarea unui candidat anume sau a acestui principiu (sau daca te abtii sa nu fie din indiferenta, ci din principiu).

Ceea ce va face constiinta ta este sa te condamne daca votezi din confort pacatos, lacomie sau teama. Sau va sluji aprobarii lui Dumnezeu daca actionezi, in masura in care poti, in efortul de-a te supune poruncii de a-l iubi pe El si pe aproapele tau.

Cand vei face asta – cand votul tau este o expresie pozitiva a unei inimi care este „dornica sa actioneze cu cinste in toate lucrurile” (Evrei 2:18) – vei primi marturia unei constiinte bune. Fa din asta scopul acestor alegeri: nu sa auzi greieri, ci sa primesti pacea survine din „dragostea care vine dintr-o inima curata, un cuget bun si o credina neprefacuta” (1 Timotei 1:5).

Deci, nu votati cum va dicteaza constiita. Mai degraba, indiferent ce decizie electorala veti lua – ascunsa de ochii lumii, dar sub privirea lui Dumnezeu -  cautati sa-l iubiti pe El si pe aproapele vostru cu o constiinta buna.

Bryce Young, Desiring God

Articolul publicat original in limba engleza poate fi citit aici:
http://www.desiringgod.org/articles/you-cannot-vote-your-conscience


Bryce Young, Desiring God

Trimite acest articol pe e-mail Tipareste acest articol
Cautare:
Gaseste un cuvant cheie folosind aceasta optiune:
Cauta in site
Pagina Principala | Despre Ziar | Publicitate | Programare Editii | Distributie | Abonamente | Redactie | Contact | Sponsori
© www.RomanianTribune.net