Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune - Ziarul românilor-americani editat la Chicago ??ISSN 1556-1135
Rolex own gem laboratories, experienced replica omega watches experts using the most advanced equipment control gem quality. These gems subsequently handed over to rolex daytona uk the company's internal stone setting masters, professional technology to enhance its natural luster. Rolex exclusive casting the insid,This new self-winding mechanical movement serves as masterpiece watches the pinnacle of watchmaking. This only has 14 patents movement, in precision, power reserve, shockproof, anti-magnetic, wear comfortable and reliable all respects is very good, perfect watches display of exquisite Rolex technology.
Tribune Romaneasca | Romanian Tribune
Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune
An independent publication of:
Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO)
The largest Romanian newspaper
in United States.
Ultima Editie Tiparita:
RomanianTribune - Prima Pagina - Editia 293
Din Editia Tiparita:
Newsletter:
Pentru a primi versiunea electronica a ziarului, introdu adresa de e-mail aici:
Aboneaza-te
Evenimente de la
inchiderea editiei tiparite
Ultimele Stiri de la
inchiderea editiei tiparite

LIMBA NOASTRA ROMANEASCA - 2 iunie a.c. - seara culturala la Chicago cu distinsul basarabean prof. dr. doc. Ion BERGHIA

Pasiunea si daruirea profesorului Daniel Chiu, unul dintre fondatorii scolii crestine romanesti de la Chicago cunoscuta oficial sub numele LOGOS CHRISTIAN ACADEMY, acum in Niles, l-a adus sa-si intersecteze drumurile prin Romania literara cu distinsul basarabean prof. dr. doc. Ion Berghia.

Prietenia acestora s-a legat, prin dragostea lui Dumnezeu, gasindu-si numitori comuni si un mod de a trai pentru slova romaneasca - unul peste Prut, acolo unde pentru decenii un imperiu cauta distrugerea si stergerea oricarei urme a limbii romane, iar celalalt peste oceanul Atlantic intr-o lume tot mai materialista si tot mai preocupata de orice altceva decat de limba si spiritualitate.

Pentru cititorii care cu regularitate urmaresc ziarul Tribuna Romaneasca editat la Chicago, este deja un lucru cunoscut faptul ca volumele de poezii scrise de catre elevii scolii romanesti din Chicago, au fost publicate de catre profesorul Daniel Chiu in o serie de carti bilingve, cu redare a compozitiilor elevilor atat in limba romana cat si in engleza, iar ulterior acestea au fost citite, analizate si comentate de catre profesorul Berghia - analiza publicata si in ziarul Tribuna Romaneasca in editiile 278 si 279 (15 februarie si respectiv 1 martie a.c.) sub titlul „O farama din suflet”. Desigur, comentariile profesorului Berghia pline de o apreciere sincera pentru talentul micilor poeti americani cu sange romanesc a fost o bucurie si o incurajare atat pentru protagonistii volumelor de poezii ce si-au regasit numele in articolul profesorului universitar, cat si pentru parintii acestora, si - nu in ultimul rand pentru pasionatul profesor Daniel Chiu. Astfel s-a facut ca acesta l-a invitat la Chicago, in comunitatea romaneasca de aici, pe inimosul si daruitorul de imbold basarabeanul Ion Berghia. Cu ocazia aceasta un numar mai restrans dintre prietenii si iubitorii de carte ce-au sustinut continuitatea scolii Logos Christian Academy de-a lungul celor 23 de ani de viata ai acesteia, au avut ocazia sa-l cunoasca personal - si intim, pe acest roman a carui unicitate si mod duios de a vorbi te intristeaza realizand nevoia de astfel de oameni intr-o lume in care ajungi sa-ti fie sete de cuvant si grai dulce romanesc.


Si pentru a ne pregati sufletele parca pentru ceea ce urma sa aibe loc si a ne sensibiliza si mai tare, profesorul Daniel Chiu a invitat trei tineri la fel de reprezentativi pentru ceea ce poate fi mai frumos, mai delicat si mai inaltator, Ezra, Joshua si Neemiah Burca.

Trei tineri ale caror talente ne-au facut sa ne simtim ca intr-o sala mare de concert pe undeva prin Viena ..., fara sa fi fost nevoiti sa ne cheltuim cu timpul si efortul. Ezra si Joshua ne-au aratat ce inseamna sa stapanesti cu tandrete o vioara si sa o faci sa planga cu sunete calzi de bucurie - sau tristete, impletindu-le astfel incat nici nu mai conta ce simti pentru ca ce auzeai era parca dintr-o alta lume. Neemiah, dupa numele inteleptului evreu din Vechiul Testament, si-a imbratisat violoncelul contopindu-se intr-o interpretare demna de televiziune.

Dupa o astfel de introducere, eram convins ca partea cea mai vie a serii a cam luat sfarsit - spre rusinea mea recunosc acest lucru, insa enorm de mare mi-a fost satisfactia cand slova romaneasca scrisa de profesorul Ion Berghia, ce-am citit-o prea putin, a luat grai viu, dulce, basarabean, continuand parca simfonia muzicala a serii.

Si-am ascultat, si-am ascultat, si ne-a furat basarabeanul purtandu-ne si el peste mari si tari - acasa!

Vaile si dealurile verzi parca ne faceau sa simtim mirosul ierbii, al pasunii mioritice si al strugurilor de acasa. Rar, foarte rar, ... ba nu - prea rar un astfel de talent si pasiune pentru LIMBA CE-O VORBIM cu o abilitate de interpretare transpunatoare pe cele mai inalte culmi ... si totusi pe intelesul fiecaruia. Fie ca aluneca pe mierea dulce a povestilor sau poposea la masa poeziei, Ion Berghia, profesorul basarabean, ne-a dat cea mai vie si de neuitat ora de lectura a Limbii Noastre Romanesti!
Iata cum o defineste Ion Berghia:

Limba noastra-i un izvor
De virtute, ni-i fortuna;
Cada prada ciorilor
Cei ce-o pingaresc intruna!

Limba noastra- cal balan
Vrind de monstri sa ne scape!
Multi il sfichiuiesc avan
Si multi uita sa-l adape.

Limba noastra-i blind Luceafar,
Una e! Precum el - unul!
Ba o plinge omul teafar,
Ba o fluiera nebunul!

Limba noastra-i pasnic far,
Martor ni-i Dumnezeirea!
Printre sirma de hotar
Lumineaza Re-Unirea.

Limba noastra-i strop de roua
Pe-ale strugurilor boabe:
Prin birouri pe din doua
Si la cinste prin cocioabe.

Limba noastra-i Nistrul lin
Tainuind iubiri rebele,
Unde iar cazacii vin
Zdrentele sa si le spele.

Limba noastra-s vechi secrete
Pentru triste nemurele
Care fabrica decrete
Sau ne mint fara de ele.

Limba noastra de milenii
Leaga omul blind cu glia!
O pazesc agrarienii*
Sa n-o fure ... Romania.

Limba noastra-i o divina
Cruce din stramosi ramasa!
Unii spre Kremlin o-nclina,
Altii o intorc acasa.

In nistreana Moldovioara
Cu nepoti de musatini
Limba noastra-i o povara
Pentru vitregi si cretini.

Chiar in matca stramoseasca,
Fara a purta vreo vina,
Limba noastra romaneasca
Eclipsata-i de-o straina.

Umbla prin obscuritate,
Rau certati cu al lor nume,
Ba un tata, ba un frate,
Insa toate trec pe lume.

Cand sosi-va zi ferice,
Intregind Popor si Tara,
Ca Poetul iar vom zice:
- Limba noastra-i o comoara...

Si pentru ca in planul Sau maret Dumnezeu a harazit sa daruiasca talanti numerosi in ale scrisului poetic romanesc aici  in comunitatea noastra din Chicago, seara dedicata poeziei a curprins-o si pe cunoscuta Marusia Javorska, o doamna a slovei la fel de patrunsa de caldura graiului nostru romanesc. Dupa ce i-a ascultat pe toti ceilalti aducandu-si parca darurile fiecare, doamna Marusia parca si-a descarcat incarcatura emotionala ce-a cuprins-o asteptandu-si cu rabdare randul.

A fost o seara minunata cum nu mi-a fost dat prea des sa am in viata de pelerin deposedat de cetatenia romana, acum 35 de ani, dar binecuvantat de Dumnezeu a fi pe veci roman!

Sincerele mele felicitari si aprecieri pentru tinerii muzicieni din familia Burca, precum si pentru distinsii poeti: Prof. dr. Daniel Chiu, Prof. dr. doc. Ion Berghia precum si doamna profesoara si jurnalista Marusia Javorska.

Fotoreportaj realizat de
Steven V. Bonica


* * *
DESPRE  prof. dr. doc. ION BERGHIA

Ion Berghia s-a nascut la 17 iunie 1948 in comuna Hristici (Soroca). Face gimnaziul in localitatea natala, scoala de 11 clase la Soroca, Facultatea de Litere la Balti si doctoratul la Bucuresti. Este profesor, doctor in filologie, docent.
 
Lucreaza ca cercetator la Muzeul de Literatura al Uniunii Scriitorilor si la Institutul de Cercetari in Domeniul Pedagogiei din Chisinau.

Este profesor scolar la tara (3 ani) si cadru didactiv universitar (30 de ani) la Balti, Chisinau, iar din 2000 - la Iasi.

Lucreaza la: Universitatea Peda-gogica de Stat „Alecu Russo” din Balti, Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga” si Academia Teologica din Chisinau, Universitatile „Petre Andrei” si „Al. I. Cuza” din Iasi.

Conducator al Cenaculului Literar  al studentilor balteni (1978-1982), fondator si conducator al Cenaclului Literar al elevilor scolilor nationale din Balti (1984-1985), fondator si director al Muzeului „Ion Creanga” de la Universitatea Pedagogica din capitala Republicii Moldova (1992-1999), fondator si primul presedinte al Cenaclului Epigramistilor Basarabeni „Musatinii” (1993-2000).

Membru al Uniunii Epigramistilor din Romania, al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania.

Presedinte al Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina, Filiala „Constantin Stere” din Iasi.

Fondator, coordonator si editorialist al periodicului „Dor de Basarabia” care apare la Iasi, in vechea capitala a Moldovei, din martie 2006.

Autor a mai multe lucrari, printre care:
 - „Revenind la grafia Latina” (Chisinau, 1989) - prima carte cu alfabet latin aparuta in Republica Moldova; „Etern cuvantul matern” (Chisinau, 1995); „Limbajul elevului: probleme, interpretari, sufestii” (Timisoara, 1997); „Metamorfoza cu bucluc/fabule” (Iasi, 2004); „E cu ghionturi, dar frumoasa viata de roman/epigrame” (Iasi, 2006) si altele.

* * *

Editia tiparita a ziarului TRIBUNA Romaneasca din Chicago in care a fost publicat acest articol poate fi vizualizata aici:

http://archive.romaniantribune.com/flipbook3.php?np=gallery/2017/285/&pg=40#page/20


Steven V. Bonica - Redactor Sef

Trimite acest articol pe e-mail Tipareste acest articol
Cautare:
Gaseste un cuvant cheie folosind aceasta optiune:
Cauta in site
Pagina Principala | Despre Ziar | Publicitate | Programare Editii | Distributie | Abonamente | Redactie | Contact | Sponsori
© www.RomanianTribune.net