Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune - Ziarul românilor-americani editat la Chicago ??ISSN 1556-1135
Rolex own gem laboratories, experienced replica omega watches experts using the most advanced equipment control gem quality. These gems subsequently handed over to rolex daytona uk the company's internal stone setting masters, professional technology to enhance its natural luster. Rolex exclusive casting the insid,This new self-winding mechanical movement serves as masterpiece watches the pinnacle of watchmaking. This only has 14 patents movement, in precision, power reserve, shockproof, anti-magnetic, wear comfortable and reliable all respects is very good, perfect watches display of exquisite Rolex technology.
Tribune Romaneasca | Romanian Tribune
Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune
An independent publication of:
Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO)
The largest Romanian newspaper
in United States.
Ultima Editie Tiparita:
RomanianTribune - Prima Pagina - Editia 293
Din Editia Tiparita:
Newsletter:
Pentru a primi versiunea electronica a ziarului, introdu adresa de e-mail aici:
Aboneaza-te
Evenimente de la
inchiderea editiei tiparite
Ultimele Stiri de la
inchiderea editiei tiparite

DESTEAPTA-TE ROMANE: Ungheni, jud. Mures - Biserica devenita simbol al dezbinarii nationale

Imi este mai greu decat oricare alta data si recunosc, sunt cuprins de o foarte mare neliniste de la furie si deznadejde, la dezamagire si umilinta, si recunosc nu ma pot declara impartial in cele ce urmeaza.

Continua nedreptate mentinuta de Statul Roman fata de Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, din care eu fac parte, o Biserica astazi constitutional libera dar sistematic de-a lungul perioadei de „tranzitie“ nedreptatita si umilita, culmineaza in aceste zile cu situatia unei provocari anti-romanesti de mari proportii in Ungheni, langa Targu-Mures.
Fiind parte a miscarii memorandistilor greco-catolici inca din anul 2002, functionand ca purtator de cuvant pana in 2006, am fost informat de aceasta situatie iar in ultimii doi ani am avut chiar ocazia de a calatori la Targu-Mures si Ungheni si de a ma documenta la fata locului.

Ma gandeam la un moment dat ca se va gasi o solutie amiabila pentru salvarea acestui monument istoric romanesc in regiune cu semnificatii deosebite pentru perioada premergatoare Marii Uniri de la 1918, si prin semnele primite de la autoritati, dar si ca urmare a unor retrocedari din ultimele luni, m-am lasat chiar tras intr-o stare de entuziasm care, constat acum cu regret, a fost doar o amagire.

Condamnata la daramare in mod simbolic prin inghitire, la fel ca si in alte locuri cum a fost la Vadul Izei in Maramures sau Badon in Salaj spre exemplu, biserica purtatoare de istorie romaneasca din timpurile cand faurirea Statului Modern Roman era un vis pentru romani, supravietuitoare a ocupatiei hortiste si a urgiei marxiste, iata ca si acestei biserici i se pregateste soarta de a fi inlocuita de o megalomanie moderna intr-un stil architectural care nu apartine locului, contribuind insa si la dezbinarea romanilor transilvaneni.

Supravietuind persecutiei, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, este sistematic impiedicata sa-si revendice locul in istoria neamului romanesc si mai ales este supusa unei campanii de stergere din istoria arhitecturala si monumentala prin demolare si inlocuire cu constructii moderne.

Aceasta provocare careia credinciosii greco-catolicii, la fel ca si in multe alte randuri, refuza sa raspunda, va ramane cu siguranta un exemplu de dezbinare sadita intre romani intr-o tara membra in NATO si UE, intr-o Romania a anului 2008.

In istoria moderna si contemporana nu exista un alt exemplu de daramare a lacasurilor de cult monumente istorice decat in India, unde au fost generate conflicte sociale cu urmari inca necalculabile. Oare aceasta este dorinta celor ce fac astfel de fapte?

Nu inteleg de ce, dar mai ales cine si in interesul cui (?!) doreste crearea unui smbol al dezbinarii nationale tocmai prin aceasta masluire a traditionalei iubiri intre cele doua Biserici odata numite surori, Ortodoxa si Greco-Catolica, prin ridicarea unui lacas de cult ortodox in locul unui lacas de cult greco-catolic, cu o incarcatura istorica.

Loc de construit biserica noua in Ungheni exista suficient si, culmea, chiar in vecinatatea imediata a vechii biserici. Fiind pe punctul de a fi retrocedata legal insa din motive pe care nu le poate intelege sau explica nimeni, s-a insistat la daramarea bisericii monument tocmai pentru a nu lasa greco-catolicii sa se intoarca in propriul lor lacas de cult construit cu peste 150 de ani in urma prin munca si darul la Altar a generatii de romani greco-catolici.

Cladiri putem ridica si le putem numi si biserici. Dar oare va putea fi gasita pacea, impacarea si mila in aceasta megalomanie construita peste locul de rugaciune al romanilor care au contribuit la Marea Unire, s-au jertfit pentru tara si au rezistat ocupantilor austro-ungari sau marxisti iesind din ilegalitate in 1989?

 Oare cum va rasuna Cuvantul lui Dumnezeu intre zidurile unei cladiri construita pe temeliile nedreptatii, urii si dezbinarii? Si cine, ce credincios crestin sau preot cu adevarat ortodox va putea privi in ochi urmasii romanilor pe care i-au nedreptatit?

Vasile Bouleanu - Comentator Independent

Trimite acest articol pe e-mail Tipareste acest articol
Cautare:
Gaseste un cuvant cheie folosind aceasta optiune:
Cauta in site
Pagina Principala | Despre Ziar | Publicitate | Programare Editii | Distributie | Abonamente | Redactie | Contact | Sponsori
© www.RomanianTribune.net