Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune - Ziarul românilor-americani editat la Chicago ??ISSN 1556-1135
Rolex own gem laboratories, experienced replica omega watches experts using the most advanced equipment control gem quality. These gems subsequently handed over to rolex daytona uk the company's internal stone setting masters, professional technology to enhance its natural luster. Rolex exclusive casting the insid,This new self-winding mechanical movement serves as masterpiece watches the pinnacle of watchmaking. This only has 14 patents movement, in precision, power reserve, shockproof, anti-magnetic, wear comfortable and reliable all respects is very good, perfect watches display of exquisite Rolex technology.
Tribune Romaneasca | Romanian Tribune
Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune
An independent publication of:
Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO)
The largest Romanian newspaper
in United States.
Ultima Editie Tiparita:
RomanianTribune - Prima Pagina - Editia 293
Din Editia Tiparita:
Newsletter:
Pentru a primi versiunea electronica a ziarului, introdu adresa de e-mail aici:
Aboneaza-te
Evenimente de la
inchiderea editiei tiparite
Ultimele Stiri de la
inchiderea editiei tiparite

CE ÎNSEAMNA SA TRAIESTI CU CELIACHIE

De curind , la Cluj-Napoca  si-a desfasurat lucrarile  simpozionul cu tema ‘’Ce inseamna sa traiesti cu celiachie’’, sustinut de Prof. univ.dr. Nicolae MIU – presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie , Hepatologie si Nutritie Pediatrica, ocazie cu care a  avut loc si lansarea oficiala pe piata din Transilvania a produselor naturale fara gluten de la Dr. Schar. La simpozion au fost invitati medici, farmacisti, reprezentanti ai firmei importatoare, alaturi de pacienti care sufera de boala celiaca, parinti ai caror copii au fost diagnosticati cu aceasta boala.  In prima parte a manifestarii, Prof. univ.dr. Nicolae MIU a prezentat o sinteza cu privire la ceea ce inseamna boala celiaca,  cu manifestarile  clinice tipice, dar si cele mai putin obisnuite, metodele de diagnostic si terapia, cu sublinierea  rolului esential al dietei pe viata, fara gluten, pentru tratamentul acestei boli si evitarea complicatiilor.
 
Potrivit  Prof. Miu, boala celiaca sau celiachia este definita ca fiind enteropatia indusa de gluten la pacientii cu o anume predispozitie genetica. Glutenul este o componenta proteica din griu, orz, ovaz si secara, iar incidenta bolii celiace este in crestere in Europa, aceasta atingind un procent de aproximativ 1 % din populatia generala. La copii, boala este diagnosticata in special in intervalul de virsta 12 – 24 de luni, fiind sugerata de simptome si semne legate de malabsorbtie: lipsa apetitului, diaree, crestere nesatisfacatoare, stagnare sau scadere in greutate, dureri abdominale, distensia abdomenului, uneori constipatie, varsaturi. Intirzierea dezvoltarii pubertare poate fi uneori semnalul unei celiachii anterior necunoscute. Tabloul clinic relativ uniform al bolii celiace la virsta copilariei contrasteaza cu variabilitatea simptomelor intilnite la adulti.

La adulti, anemia feripriva refractara la terapie e considerata un semn clasic, care poate conduce la diagnosticul de boala celiaca. Totusi, diagnosticul la adulti poate fi sugerat de un cortegiu de simptome digestive si extradigestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, cresteri neexplicate ale transaminazelor (in afara unor infectii de tip hepatitic), simptome ginecologice (sterilitate, avorturi repetate), sindroame depresive. Diagnosticul de certitudine se stabileste numai de catre medicul specialist, pe baza examenului microscopic al mucoasei intestinale din fragmentele de biopsie de mucoasa obtinute prin endoscopie digestiva la pacientul aflat sub dieta cu gluten, completat prin examinari serologice specifice. Este important de retinut ca boala poate fi simptomatica, exemplul tipic fiind clasicul sindrom de malabsorbtie la copil, dar exista si forme ‘’silentioase’’  sau  ‘’latente’’. Boala  ‘’silentioasa’’ se caracterizeaza prin serologie pozitiva si atrofia vilozitatilor intestinale, cu simptome clinice foarte discrete sau absente. Se apreciaza ca boala silentioasa este de 7 pina la 15 ori mai frecventa la copil si la adolescent decit forma simptomatica.

Singurul tratament eficient este excluderea totala a glutenului din alimentatie (excluderea tuturor produselor care contin faina de griu, orz, ovaz, secara: piine, produse de patiserie, paste fainoase, prajituri, sosuri etc.), pe toata durata vietii pacientului. In lipsa unui diagnostic si a unui tratament corect sau in cazul nerespectarii stricte a dietei fara gluten apar complicatii ca: sterilitate, osteoporoza, neuropatii, boli autoimune, malignitati etc. Mentinerea stricta a dietei este conditia absoluta pentru o viata normala si evitarea complicatiilor.

Partea a doua a manifestarii stiintifice a fost consacrata prezentarii de solutii pentru pacientii romani care sufera de boala celiaca, solutii care acum sint la indemina, datorita produselor fara gluten puse la dispozitie de compania Dr. Schar, specializata in productia de alimente fara gluten. Ca urmare a cercetarilor stiintifice intense, dezvoltate in ultimii 20 de ani, produsele Schar ofera un nivel inalt  de calitate, putind asigura varietate in dieta pacientilor cu celiachie.

M. B.
Ziarul Faclia de Cluj


http://www.ziarulfaclia.ro/Simpozion-CE-%C3%8ENSEAMN%C4%82-S%C4%82-TR%C4%82IE%C5%9ETI-CU-CELIACHIE+28568

Trimite acest articol pe e-mail Tipareste acest articol
Cautare:
Gaseste un cuvant cheie folosind aceasta optiune:
Cauta in site
Pagina Principala | Despre Ziar | Publicitate | Programare Editii | Distributie | Abonamente | Redactie | Contact | Sponsori
© www.RomanianTribune.net