Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune - Ziarul românilor-americani editat la Chicago ??ISSN 1556-1135
Rolex own gem laboratories, experienced replica omega watches experts using the most advanced equipment control gem quality. These gems subsequently handed over to rolex daytona uk the company's internal stone setting masters, professional technology to enhance its natural luster. Rolex exclusive casting the insid,This new self-winding mechanical movement serves as masterpiece watches the pinnacle of watchmaking. This only has 14 patents movement, in precision, power reserve, shockproof, anti-magnetic, wear comfortable and reliable all respects is very good, perfect watches display of exquisite Rolex technology.
Tribune Romaneasca | Romanian Tribune
Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune
An independent publication of:
Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO)
The largest Romanian newspaper
in United States.
Ultima Editie Tiparita:
RomanianTribune - Prima Pagina - Editia 293
Din Editia Tiparita:
Newsletter:
Pentru a primi versiunea electronica a ziarului, introdu adresa de e-mail aici:
Aboneaza-te
Evenimente de la
inchiderea editiei tiparite
Ultimele Stiri de la
inchiderea editiei tiparite

ALEGERI 2014 - REPUBLICA MOLDOVA ISI ALEGE PARLAMENTUL - Interviu cu E.S. Igor Munteanu, Ambasador al Rep. Moldova in SUA

Interviu realizat de: Steven Bonica
Tribuna Romaneasca Chicago

Tribuna Romaneasca:
Stimate Domnule Ambasador, au trecut patru ani de la prima noastra intalnire, patru ani in care ati calatorit aproape peste tot in Statele Unite ale Americii, in Mexic si Canada. Postul dvs. de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in aceste trei tari desigur ca v-au tinut foarte ocupat. Ati putea sa ne spuneti in cateva cuvinte ce sentimente aveti acum dupa  ce ati facut cunoscuta Republica Moldova si moldovenii in numeroase cercuri importante?

E.S. Igor Munteanu, Ambasador al Republicii Moldova in SUA:
Va multumesc pentru aceasta eleganta introducere in tema inteviului pe care mi l-ati solicitat. Desi au trecut 4 ani de cand mi-am inceput misiunea de Ambasador al RM in SUA, nu pot sa confirm ca as fi calatorit peste tot unde mi-as fi dorit in aceasta uriasa si extraordinara tara si parte a unui imens continent, SUA. Este adevarat ca am vizitat aproape toate statele in care exista comunitati cu origini moldovenesti, dar mi-ar fi placut sa ajung in mult mai multe orase si state de care se leaga vitalitatea si puterea SUA. Peste tot unde am avut placerea sa fiu, am cautat sa informez auditoriul american despre ce-si doresc cetatenii tarii mele, Republica Moldova, cine sunt ei, in plan lingvistic, cultural, politic si economic, unde-si vad locul in vartejul atator evenimente de ultima ora in Europa de Est, si ce ne uneste cu adevarat, cetateni americani si cetateni moldoveni, intr-o lume mult mai complexa decat credeam ca este. Sentimentul meu e ca, publicul american ramane sensibil, curios si generos, atunci cand narativul care i se aduce la cunostinta atinge strunele delicate ale modului sau de viata. Se stie ca americanii pretuiesc libertatea, familia si efortul individual, si atunci cind mesajele noastre nimeresc in cercurile acestor valori foarte populare in puternicile comunitati din SUA, raspunsul este intotdeauna pozitiv si mult peste asteptari.

Am avut placerea sa cunosc oameni de diferite varste cu o buna cunoastere a tarii mele: tineri care-au servit ca voluntari in Corpul Pacii din RM, ori s-au dedicat unor activitati de caritate si interactiune, dar si descendenti ai unor familii care-au emigrat din diverse motive in SUA, inclusiv cu rude in a 2-a, a 3-a si chiar a 4-a generatie de basarabeni; persoane care si-ar dori sa redescopere Republica Moldova, asa cum si-o inchipuie ei, din povestile si miturile pe care le-au auzit ei candva de la cei apropiati. Am intalnit de asemenea si persoane in etate, care-au participat in cel de-al II razboi mondial, ca aliati in campania de eliberare a Europei de fascism, si care, in ciuda varstei raman interesati de Europa, in special de Europa de Est, care a suferit mult de pe urma celor 2 regimuri totalitariste, fascist si stalinist. Peste tot, am cunoscut un interes sporit fata de ceea ce se intampla in Europa de Est, un interes real, natural, nedisimulat, manifestat de catre cetateni americani de toate varstele, ocupatiile si moduri de viata, cu sau fara origini personale din familia de natiuni sud-est europene. Si aceste tangente reprezinta un teren fertil cu care lucram in acest moment prin actiuni de informare si culturalizare.

Care considerati dvs. a fi cele mai importante momente din viata dvs. de diplomat?

Sa fii diplomat la Washington DC este un lucru mare, de la inceput si pina la capat. Sa obtii rezultate pe parcursul detinerii celei mai importante functii diplomatice de Ambasador E.P. in capitala SUA este un privilegiu de care suntem onorati. Pot spune franc ca am avut numeroase momente de satisfactie profesionala pana in acest moment, care au meritat pe deplin experienta ultimilor 4 ani. La rubrica realizari as putea mentiona obiectivul eliminarii restrictiilor comerciale fata de RM, existente in 2010, la momentul intrarii mele in functie, ca urmare a aplicarii Amendamentului Jackson Vanik (JVA), in ciuda faptului ca URSS a colapsat in 1991, anumite bariere ramaneau aplicabile statelor aparute dupa 1991, exercitand niste bariere formidabile contra introducerii PNTR (Regimului Permanent de Comert Normal al SUA) in raport cu RM. In ultimii 4 ani am avut parte de o serie de vizite istorice in RM a unor inalti demnitari americani, precum vizita Vice Presedintelui SUA, J.Biden in 2012, vizita Secretarului de Stat al SUA, J.Kerry in 2013, dar si lansarea unui Dialog Strategic intre SUA-RM (martie 2014), evenimente care-au marcat ascendenta relatiilor noastre bilaterale si, totodata – importante repere de lucru pentru Ambasada RM in SUA, acreditata intr-unul din cele mai competitive metropole diplomatice ale lumii, Washington DC. Tot aici as mentiona si cooperarea intensa pe care am avut-o in toti acesti 4 ani cu cele mai influente si prestigioase think tankuri americane - GMF, Atlantic Council, Brookings, Woordrow Wilson, dar si Universitati de prim rang ca - Georgetown University, John Hopkins, Yale, Harvard, U-Penn, Drexel, Utah State University, University of North Carolina si Duke, si multe altele. Niciodata, RM nu a avut mai multa expunere la nivelul cercurilor de afaceri din SUA, investitionale si comerciale, folosindu-se in acest scop atat platforma unor Camere de Comert din New York, Miami, Washington DC, Richmond, Seattle, dar si interesul unor distribuitori faimosi in SUA, care s-au atasat ideii de a promova faimoasele vinuri moldovenesti pe pietele americane. Sunt convins ca am pasit cu dreptul in aceasta formidabila experienta de promovare a unei tari mici, dar temerare, in SUA. As vrea sa adaug insa ca cea mai importanta realizare pe care si-o doreste orice Ambasador este sa poata mentine, sa cultive si sa dezvolte comunicarea vie cu publicul american. Pot confirma ca in acesti 4 ani am cunoscut oameni admirabili, diplomati si cetateni americani foarte simpli, antreprenori si preoti, politicieni, dar si activisti sociali, care m-au surprins in cel mai placut mod pe subiectul experientelor lor de viata, a cautarilor si atentiei cu care trateaza lumea inconjuratoare. M-am surprins adeseori de cat de multe stereotipuri exista intre europeni si americani, si totodata, cat potential exista inca nevalorificat pe aceasta axa transatlantica pe care se mentine stabilitatea, pacea si prosperitatea continentului european si american.

Trebuie sa marturisesc ca am simtit adeseori regretul de a nu reusi sa obtin acces la toate resursele, experienta si extraordinarul potential de oportunitati pe care SUA il poate oferi partenerilor sai. Sa pornesc cu exemplul domeniului politic, Guvernul SUA este probabil unul din cele mai influente si mai puternice guverne din lume. Numai Departamentul de Stat, cu toate reprezentantele sale, are peste 70.000 de angajati, la care se adauga si alte agentii si branse ale administratiei federale, cu care am inceput a avea o cooperare intensa mai ales in ultimii 2 ani, exemple fiind in aceasta privinta, Departamentul de Comert, Agricultura, Energie, Aparare, USTR, si in special, dupa lansarea Dialogului Strategic intre SUA si Republica Moldova, in martie 2014. Tratam cu multa apreciere momentul lansarii acestui instrument bilateral, si sunt convins ca acesta trebuie tradus ca o manifestare a increderii, a scopurilor comune si a apropierii dintre RM si SUA. In acest moment, pot afirma cu multa satisfactie ca intre tarile noastre (RM si SUA) exista o larga paleta de teme, prioritati si concepte de cooperare, de importanta vitala pentru succesul tranzitiei care occidentalizeaza Republica Moldova. Aceste spatii de cooperare dau viata si relevanta Dialogului Strategic bilateral, mai ales prin comparatie cu perioada anterioara de acum cativa ani in urma, in care temele erau alese dupa alte principii. In plus, exista o platforma extraordinara de cooperare a RM cu cele doua camere ale Congresului SUA (Camera Reprezentantilor si Senatul SUA) - unul din cele mai influente si democratice parlamente din lume, - deopotriva cu legislativele si administratiile executive ale statelor americane. Din anul 2013, ne bucuram sa avem in Congresul SUA un Caucus special creat cu scopul promovarii unei cooperari avansate cu Republica Moldova, in tandem cu Grupul de prietenie moldo-americana din Parlamentul RM. Exista atata viata si interactiune intre tarile noastre, in 2014, incat adeseori nu ne ajunge timp si resurse. Trebuie sa recunosc ca, Ambasada RM in SUA are doar 5 diplomati detasati in misiune, iar scopurile noastre tin nu doar de mentinerea si stabilirea de noi contacte cu diverse institutii ale SUA, precum cele mentionate mai sus, dar mai ales consolidarea si extinderea celor existente, concomitent cu alimentarea unei stari de angajament strategic, care sa produca incredere, viziune si interes pe subiecte vitale pentru ambele parti, dezvoltand spiritul pozitiv de care avem nevoie atat de mult pe plan global.

Fiecare diplomat Est-European isi doreste dialog cu Casa Alba. Dvs. ati reusit si din acest punct de vedere si nu pot sa uit imaginea in care sunteti alaturi de E.S. Iurie Leanca, premierul Republicii Moldova, la masa discutiilor cu Presedintele Barack Obama si Vicepresedintele Joe Biden. Pentru cititorii nostri de rand, moldoveni sau romani, puteti sa ne spuneti ce a insemnat acest moment pentru dvs. ca diplomat, dar apoi si pentru tara?

Ar fi un pleonasm admisibil sa spun ca aceasta vizita la Casa Alba din martie 2014, la care faceti trimitere, a fost importanta. Dincolo de protocolul ceremonial al oricaror vizite la Casa Alba se impune de la sine putere si concordarea unei liste de subiecte pentru discutia la cel mai inalt nivel posibil cu Administratia SUA si de real interes pentru ambele parti, alias Republica Moldova, si exact prin acest registru trebuie sa fie citita imaginea la care va referiti, in care, alaturi de E.S. I.Leanca, Prim-Ministrul RM, ne aflam la o masa de discutii cu Presedintele SUA, B.Obama si VicePresedintele SUA J.Biden. Va pot confirma doar ca au fost discutate subiecte legate de cursul European si tranzitia democratica a Republicii Moldova, provocarile de securitate din regiunea limitrofa tarii noastre, dar si viitorul Europei in cursul tranzitiei sale care vizeaza nu doar regiunea sa orientala. Momentul geopolitic pe care-l parcurge in acest moment regiunea Europei de Est din care face parte RM, ca si toti vecinii sai, pune la grea incercare autoritatea dreptului international si ordinea stabilita dupa cel de-al II razboi mondial. Mai mult, nimerite in vizorul unor intentii agresive, tari ca Republica Moldova, Ucraina, Georgia, dar si alte state care-au recapatat dreptul la existenta independenta dupa destramarea URSS, nu au de ales decat sa lupte din greu pentru libertatile pe care si le-au dorit, pentru idealurile de aderare la un pol al democratiilor consolidate, asociat in discursul politic de la Chisinau in mod clar prin obiectivul de asociere politica la Uniunea Europeana. Or, acest obiectiv nu poate fi atins decat printr-o stransa si credibila cooperare cu SUA, cu Uniunea Euorpeana si cu toate statele-membre de care depinde obtinerea unui angajament ferm de integrare. Succesul nostru, al Republicii Moldova, presupune o miza imensa si pentru SUA si UE, nu doar pentru cetatenii moldoveni, care sunt beneficiarii directi ai tranzitiei din tara noastra. Exact aceste motive si teme de discutie au fost valorificate intens, pe parcursul anului 2014, in cadrul dialogului constant si ascendent al contactelor noastre politice, al intrevederilor si vizitelor deosebit de asteptate atat la Chisinau, cat si la Washington DC.

Din activitatea dvs. si numeroase reportaje sau interviuri publicate pe canale media este evident faptul ca aveti o gandire pro-occidentala si o mare rezerva sau chiar teama fata de pericolul rusesc pentru Republica Moldova dupa cele intamplate in Ucraina in acest an. Ce inseamna interdictiile economice pentru Moldova de catre Rusia?

Nu putem ramane inerti la constatarea unor pericole si riscuri de securitate pentru suveranitatea si independenta tarii noastre chiar si atunci cand ar putea fi un risc suplimentar sa vorbesti despre aceste pericole. Dar, este si sarcina diplomatilor sa comunice continuu cu interlocutorii lor din tara gazda, sa intretina o comunicare vie cu publicul, cu presa, cu cercurile de analiza si avertizare timpurie (early warning), cu toate publicurile tinta, de atitudinile carora conteaza calitatea dialogului bilateral, dar si vointa SUA, de a continua sa manifeste un interes strategic in raport cu Repulbica Moldova, iar in ansamblu, cu regiunea Europei de Est. Exista o intensa cooperare a Republicii Moldova cu tari ca Romania, Polonia, Slovacia, Statele Baltice, tari cu care avem relatii excelente si in scopul promovarii unei atentii sporite din partea Administratiei SUA fata de regiunea in care ne aflam. Merita sa accentuez ca evolutiile din Europa de Est au furnizat cu prisosinta in acest an complicat teme de conversatii si subiecte sensibile pentru autoritati, dar si pentru puternicile medii de informare americane. Anumite teme au dezgolit si niste stari de teama, de incertitudine, angoasa, sau chiar panica printre est-europeni, iar cei care au o buna cunoastere a istoriei inteleg foarte bine motivele acestei stari. Invadarea Crimeii de catre Rusia in anul 2014 a generat o degradare rapida a relatiilor politice si diplomatice in Europa, aducand pe agenda o serie de provocari geopolitice acute pentru ordinea globala. Ocuparea cu forta a unor teritorii straine reprezinta o violare a dreptului international si o negare a principiului fundamental al ”inviolabilitatii frontierelor”, prevazut de Acordul Final de la Helsinki (August 1, 1975), Carta ONU (semnata la 26 iunie, 1945, la San Francisco). Este datoria noastra sa veghem ca principiile dreptului international sa fie respectate, dar si ca agresorii sa fie infierati de catre opinia publica internationala, iar capacitatea lor de a-si aplica intentiile, sa fie dramatic afectata ca urmare a unei solidaritati globale si punctuale. Din pacate, incercarea insistenta de a uzurpa teritorii straine sub pretextul ”apararii compatriotilor rusi” readuce in memorie niste analogii nefericite (1930/1940), care-au alimentat cel putin un razboi mondial, iar continuarea acestor practici continua sa aseze pe agenda cancelariilor internationale o anomalie – sfidarea regulilor dreptului international ca urmare a unei orbiri nationaliste, ceea ce poate alimenta precedente periculoase si secesiuni ”hibride”, care nu pot provoca decat violenta si suferinta pentru popoare. Sper foarte mult ca se va reusi oprirea acestui flagel periculos.

Domnule Ambasador, ati fost preocupat totodata si de viata comunitatilor moldovenesti din aceste trei tari pe continental nord-american si ati curtat relatiile cu acestea. Puteti sa ne dati un scurt rezumat al realizarilor dvs. in acest sens si care a fost ecoul mesajelor si eforturilor dvs.?

Pe parcursul ultimilor 4 ani am avut o comunicare vie, chiar organica, cu cele mai multe dinre comunitatile moldovenesti din SUA. Am vizitat comunitati primitoare si dinamice; am participat la deschiderea unor festivaluri si actiuni promotionale, fie de genul recentulului Festival al Roadei la San Francisco, fie cel de lansare a unui Restaurant Moldovenesc la Philadelphia, expozitii de arta plastica, dar si exercitii de promovare si mentinere a traditiilor etnofolclorice moldovenesti prin Sarbatorirea Martisorului la Washington DC, cu concursul Asociatiei Casa Mare. Voi aminti cu drag si de lansarea Conventiei Moldo-Americane, un eveniment special ce s-a produs la 26 februarie, 2014, cu sustinerea din partea a 3 organizatii associative, Moldova Aid, Fundatia Moldova si Comunitatea Moldovenilor din Chicago, avand si sprijinul direct al Ambasadei RM in SUA. Un pilon de rezistenta al diasporei moldovenesti in SUA tine de larga retea de biserici crestine cu radacini din Republica Moldova. M-am bucurat de fiecare data cand am fost invitat sa salut cu prezenta mea aceste comunitati, fie ca se gasesc organizati ca biserici independente la Raleigh, Carolina de Nord, la Silver Springs, Massachusets, Sacramento, California, Tacoma si Reston din Washington, fie ca parti organice din comunitati bisericesti mai mari, cum sunt la Chicago, Illinois si Atlanta, Georgia. Personal, cred ca mentinerea bagajului cultural si lingvistic moldovenesc de limba romana nu poate fi niciodata o povara prea grea pentru cei care-si doresc sa se naturalizeze conform legislatiei SUA, ci un mare avantaj. Identitatea culturala este un soft care-si dezvaluie potentialul sau inepuizabil potrivit creativitatii, talentelor si spiritului pozitiv al fiecaruia dintre noi, iar puterea si vizibilitatea comunitatilor moldovenesti in SUA reprezinta o chezasie a succesului, o reflectie a ”visului American” asupra modelului de integrare preferabil pentru comunitatile recent emigrate. Ambasada are obligatia sa asiste cu grija initiativele acestor comunitati, fara a putea insa substitui actiunea individuala a ficareia dintre ele. Ma bucur ca mentinem contacte stranse cu o pleiada de nume si personalitati notorii, despre care incepe sa se vorbeasca tot mai mult in SUA – matematicieni si chimisti care abia au inceput sa se afirme in cadrul unor universitati americane prestigioase, artisti plastici, dar si oameni de afaceri, medici, actori de filme si creatori de moda, ziaristi si preoti, care fac onoare tarii de unde au plecat. Multi dinre ei mentin relatii puternice cu tara de origine printr-o multitudine de forme - actiuni de caritate, prin donatii de carte, haine si produse alimentare, gesturi de umanitate si generozitate de care avem in continuare nevoie in RM.

Ce ne puteti spune despre cooperarea RM cu Carolina de Nord, in special despre statutul actual al acestei relatii?

Nu ar fi un tablou complet al dialogului moldo-american daca nu as mentiona in mod special statutul relatiilor RM cu statul Carolina de Nord. Parteneriatul cu Carolina de Nord este un exemplu stralucit de sinergie a vointei politice si a contactelor umane (people to people). Desi a pornit de sus, ideea acestui parteneriat a fost imbratisata de sute si mii de cetateni moldoveni si americani. In acest moment, Parteneriatul Special al RM cu CN include un domeniu solid de cooperare intre militari, in particular, avandu-se in vedere cooperarea Garzii Nationale a Carolinei de Nord cu Armata Nationala a RM, dar si o vasta colectie de initiative intre institutii cu caracter similar, cum ar fi: Universitatea Medicala din Chisinau cu Centrul Global de Sanatate din Chappel Hill al Universitatii Carolinei de Nord, Asociatii ale dentistilor din RM si CN, Asociatii ale Bibliotecarilor din RM si CN, Asociatii de infratire intre orase (Greensboro – Balti). In mod traditional, o buna parte din grupurile de cetateni moldoveni, care viziteaza SUA in cadrul diverselor programe de educatie si instruire, prefera sa viziteze Carolina de Nord. Si asta pentru ca sunt convinsi ca acest stat reprezinta un punct de atractie, dar si de inspiratie pentru ceea ce-si propun sa faca mai departe, fie in domeniul cercetarilor aplicate, in biotehnologii si agricultura, medicina, chimie ori de orice alt gen imaginabil. Deloc intamplator, Triangle Research Park si Chappel Hill sunt atat de bine cunoscute in Republica Moldova, ceea ce confirma inca o data ca Parteneriatul RM cu Carolina de Nord este un organism viu, de mare viitor si cu multiple oportunitati inca nevalorificate.

Modelul Carolinei de Nord si relatiilor bi-laterale cu acest stat este dorit a fi duplicat si cu alte state americane. Care considerati ca ar fi urmatorul stat cu cele mai mari sanse si cu cea mai mare disponibilitate pentru astfel  de relatii? 

Un parteneriat de genul celui despre care am vorbit mai sus nu poate fi repetat la indigo. El are nevoie, ca in orice alt fel de relatie, de reciprocitate si de viziune. Atunci cand ar exista aceste conditii primare pentru initierea unui Parteneriat similar, personal consider ca ar exista si disponibilitate, si resurse, si oameni interesati sa dezvolte ceea ce ar fi valoros din punctul lor de vedere. In special, aceasta se refera la statele in care exista comunitati cu radacini culturale si lingvistice comune, dar si persoane puternic motivate sa favorizeze o relatie speciala cu un stat aflat in tranzitie, dar cu certe sanse de a urma un model de integrare profunda in familia statelor europene.

Eforturile dvs. diplomatice de largire a echipei oficiale ce reprezinta interesele Republicii Moldova au inceput sa dea roade concrete. Cunoastem ca sunteti pe punctul de a anunta inaugurarea unor noi Consuli Onorifici ai Republicii Moldova in SUA; la ce etapa va aflati si ce asteptati de la ei?

Republica Moldova are in acest moment 5 Consuli Onorifici, care o reprezinta in Florida (Miami), New York, Carolina de Nord (Charlotte), dar si Oregon (Portland) si Illinois (Chicago). Ultimii doi consuli onorifici abia au fost acreditati recent si asteptam de la ei actiuni temerare de dezvoltare a relatiilor comercial-economice, dar si o mai vasta reprezentare teritoriala a tarii noastre la nivelul statelor sus-mentionate. Cei doi reprezinta campioni ai domeniilor lor profesionale – primul, Mark Williams, este Vice-Presedinte al Universitatii Medicale din Portland, avand adanci radacini de familie cu teritoriul care reprezinta in acest moment Republica Moldova, iar al doilea, Dorel Nasui este un exemplu de personalitate implinita in comunitatea de business din SUA, fiind cunoscut pentru succesul sau in afaceri si patron al companiei Air-American International Radio. Ambele Consulate Onorifice ale RM in aceste orase, Portland si Chicago, isi vor inaugura prezenta in urmatoarele saptamani, exercitandu-si scopurile pentru care sunt recunoscute ca atare – sa promoveze imaginea Republicii Moldova in aceste state, sa faciliteze noi investitii, sa exploreze noi parteneriate si experiente tehnico-stiintifice, sa asigure comunitatilor existente  o vizibilitate sporita in raport cu publicul American.

Conform unei traditii stabile deja, Republica Moldova ofera cetatenilor sai aflati in strainatate posibilitatea de a participa la alegerile sale parlamentare. Si in anul 2014, Ambasada RM in SUA va facilita dorinta cetatenilor sai sa voteze in cadrul scrutinului din 30 noiembrie. Ati putea sa ne comunicati mai multe detalii despre organizarea acestor alegeri?

Va multumesc pentru posibilitatea de a aborda acest subiect. Si in acest an la alegeri vor putea participa cetatenii Republicii Moldova, care au implinit varsta de vot, aflati in strainatate, in cadrul a 6 sectii de vot, dispuse oarecum proportional – 3 pe coasta estica (New York, Washington DC si Orlando), 1 – in centrul continentului, la Chicago, si 2 pe coasta vestica (Sacramento si Seattle). Numarul sectiilor de vot a fost decis de Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova in baza statisticilor de vot de la ultimele alegeri din anul 2010, coraportat la resursele si posibilitatile existente de a sustine organizarea acestor sectii de vot in acest an. Consider totusi deosebit de important sa chem toti cetatenii activi ai Republicii Moldova sa-si exercite dreptul de vot si sa nu ezite de a participa la vot in cadrul acestui scrutin democratic, universal si liber exprimat. Nu voi inceta a mentiona cat de importante este sustinerea cetatenilor moldoveni din diaspora in afirmarea sprijinului pentru cursul European si pentru stabilitatea acestei optiuni pentru urmatorul ciclu politic. Din pacate, nu putem ajunge in acest an, 2014, peste tot unde se gasesc cetateni moldoveni, aflati cu traiul ori naturalizati ca cetateni ai SUA, dar ma astept ca faptul deschiderii celor 6 sectii de vot sa insemne o motivatie suplimentara de a participa la vot. Sper sa publicati si lista completa a sectiilor de vot pe care le deschidem cu asentimentul Departamentului de Stat al SUA, oferindu-ne sa adaugam informatii si clarificari suplimentare pentru toti cei care-si doresa sa participle in cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, 2014.

Excelenta, va multumim pentru timpul dvs. si importanta acordata publicatiei Tribuna Romaneasca, implicit si cititorilor nostri. In incheiere, care este mesajul dvs. catre cititorii acestei publicatii precum si al oricarei alteia ce-l va republica?

As dori sa va multumesc pentru disponibilitatea de a gazdui acest interviu, mentionand ca Ambasada RM apreciaza foarte mult solidaritatea pe care o manifesta vorbitorii de limba romana fata de compatriotii lor din SUA, dar si in raport cu cetatenii Republicii Moldova, care traverseaza astazi un moment important si dificil. Am fost insufletiti la 27 iunie, 2014, de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, ratificat peste exact o saptamana in Parlamentul RM de la Chisinau, dar cel mai greu si mai responsabil abia urmeaza – implementarea Acordului de Liber Schimb si a obligatiilor aferente Acordului de Asociere, care vor aduce mai multa prosperitate si stabilitate. Vreau sa fiti sanatosi, sa aveti succes, sa va urmati indemnurile constiintei si sa nu uitati de cei care au nevoie de ajutorul Dvs in acest moment. Numai bine. 

Nota redactiei Tribuna Romaneasca

E.S. Igor Munteanu este ambasadorul Republicii Moldova in Statele Unite ale Americii. El serveste in aceasta calitate din septembrie 2010 si a reprezentat, de asemenea Republica Moldova in calitate de ambasador fara rezidenta in Canada (2010-2013) si Mexic (2010 pana in prezent). A inceput cariera sa profesionala in calitate de Consilier al Primului Presedinte al Republicii Moldova, E.S. Mircea Snegur, (1992-1994). A obtinut Masteratul in 1992, in Analiza Politica de la SNSPA (Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative) in Romania si un doctorat in Drept Public de la ULIM (Universitatea Internationala din Moldova) in 2012. Din 1996 pana in 1999 el a actionat in calitate de Redactor-Sef al Jurnalului de Stiinte Politice “Arena Politicii”. Din 1995, el a stabilit una dintre cele abile think-tank-uri din Republica Moldova, care s-a dezvolatt intr-un centru independent la nivel national in politicile publice  de cercetare economica si politica. El a fost asociat cu RFERL (Radio Europa Libera, cu sediul la Praga) si SEER Jurnalul Relatiilor Sociale si ale Muncii din Dusseldorf (Hans Boeckler Stiftung). El s-a alaturat Comisiei Institutionale a Consiliului Europei (Strasbourg), unde a dobandit experienta in guvernare regionala si UE. El continua sa tina prelegeri la ASEM (Academia de Studii Economice) din Chisinau, Republica Moldova. Este autorul si colaborator la mai multe carti si publicatii.

Steven V. Bonica - Redactor Sef

Trimite acest articol pe e-mail Tipareste acest articol
Cautare:
Gaseste un cuvant cheie folosind aceasta optiune:
Cauta in site
Pagina Principala | Despre Ziar | Publicitate | Programare Editii | Distributie | Abonamente | Redactie | Contact | Sponsori
© www.RomanianTribune.net