Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune - Ziarul românilor-americani editat la Chicago ??ISSN 1556-1135
Rolex own gem laboratories, experienced replica omega watches experts using the most advanced equipment control gem quality. These gems subsequently handed over to rolex daytona uk the company's internal stone setting masters, professional technology to enhance its natural luster. Rolex exclusive casting the insid,This new self-winding mechanical movement serves as masterpiece watches the pinnacle of watchmaking. This only has 14 patents movement, in precision, power reserve, shockproof, anti-magnetic, wear comfortable and reliable all respects is very good, perfect watches display of exquisite Rolex technology.
Tribune Romaneasca | Romanian Tribune
Tribuna Romaneasca | Romanian Tribune
An independent publication of:
Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO)
The largest Romanian newspaper
in United States.
Ultima Editie Tiparita:
RomanianTribune - Prima Pagina - Editia 293
Din Editia Tiparita:
Newsletter:
Pentru a primi versiunea electronica a ziarului, introdu adresa de e-mail aici:
Aboneaza-te
Evenimente de la
inchiderea editiei tiparite
Ultimele Stiri de la
inchiderea editiei tiparite

Romania Libera - Un roman si sotia lui norvegiana, DESPARTITI de copiii lor. Reactia MAE

Un inginer IT roman, Marius Bodnariu, si sotia lui, Ruth, o asistenta medicala norvegiana, ar fi fost despartiti abuziv de cei cinci copii ai lor, de Barnevernet, serviciul norvegian de protectie a copilului. Cazul lor a generat proteste la Ambasada Norvegiei din Romania, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, printr-un comunicat, ca a intreprins demersuri relevante pe langa oficiali din MAE si Parlamentul Norvegiei.

Presupusele motive ale despartirii – corectii fizice si indoctrinare religioasa

Copiii, dintre care cel mai mic are doar cateva luni, au fost luati de la parinti de Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor, potrivit Mediafax.

Copiii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

Sustinatori ai familiei Budnariu, pe Facebook si in strada

La protestul de sambata, din fata Ambasadei Norvegiei, au fost prezente peste 300 de persoane, apropiati ai familiei, sustinatori, precum si fratele lui Marius Bodnariu, Daniel. Actiunea, ca si alte comunicari ale familiei, a fost facuta publica pe pagina de Facebook "Norway Return the children to Bodnariu Family" (Norvegia, da inapoi copiii familiei Bodnariu).

"Am deschis aceasta pagina pentru a ne uni impreuna in post, rugaciune si alte actiuni pentru fratele nostru, Marius Bodnariu, si sotia lui, Ruth Johanne Bodnariu. Copiii lor au fost luati de catre protectia copilului luni, noiembrie 16. Marius a fost arestat de catre politie si dupa o zi a fost eliberat pentru ca nu era violent. Copiii au fost luati pe motiv de "indoctrinare religioasa". Rugati-va pentru aceasta familie greu incercata!", se arata pe pagina de Facebook citata.

Deschideti galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu familia Bodnariu si fotografii de la protest. 

Oamenii au venit la protest cu bannere cu mesajele: "Children belong at family" (Locul copiilor este la familie), "Norway, do not separate Bodnariu family" (Norvegia, nu separa familia Bodnariu), "Stop the Barnevernet" (Opriti Barnevernet), "Norway, give us back the children you stole!" (Norvegia, da-ne inapoi copiii pe care i-ai furat), "Romania loves her children. Free the Bodnariu!" (Romania isi iubeste copiii. Eliberati-i pe cei din familia Bodnariu), "Why are you silent Europe? Norway is kindapping your children" (Europa, de ce taci? Norvegia iti rapeste copiii) si au spus "Tatal nostru" in fata ambasadei.

Daniel Bodnariu a povestit ca pe 16 noiembrie, dupa ce le-au luat pe fete de la scoala, reprezentantii Protectiei Copilului au mers acasa la sotii Bodnariu, i-au luat si pe cei doi baieti, mai mici, iar pe parinti i-au supus unui interogatoriu in urma carora ar fi stabilit ca nu sunt periculosi.

"S-au purtat cu ei de parca ar fi fost niste criminali. Pe 17 noiembrie asteptau copiii acasa, ca asa li s-a spus. Seara au venit patru politisti sa ia bebelusul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despartita de bebelusul pe care il alapteaza", a spus Daniel Bodnariu, precizand ca acum parintii isi pot vedea copiii de doua ori pe saptamana cate doua ore, insa pe baieti numai mamei ii este permis sa ii vada.

Printre protestatari, un profesor la Facultatea de Asistenta Sociala s-a declarat "revoltat" si a spus ca a venit sa isi exprime solidaritatea cu familia.

Procedura de adoptie internationala deschisa inainte de finalizarea unei anchete sociale  

El a mai precizat ca parintilor li se va face ancheta sociala in februarie, dar intre timp au fost anuntati ca se deschide procedura de adoptie internationala pentru copii. Copiii au fost deja plasati in trei familii din doua orase.

"Nu intelegem de ce a fost necesar sa se foloseasca aceste masuri extreme. Vrem sa ramanem alaturi de ei pana cand acest caz se va rezolva. Cerem explicatii privind aceste decizii care incalca chiar si legile lor", a mai spus Bodnariu..

Un avocat prezent la protest la aratat, la randul sau, ca in Romania mai intai se face ancheta sociala si psihosociala pentru a se determina daca un copil a fost abuzat si apoi este luat de la parinti. El a mai spus ca sotilor Bodnariu le-au fost luati copiii fara explicatie si ca Marius Bodnariu a fost retinut fara a avea un avocat.

"Speram ca acest abuz nu este sprijinit de statul norvegian. Credem ca modul in care copiii cresc in familie trebuie sa continue. Copiii vor creste cu traume emotionale si spirituale. Nu credem ca doar violenta fizica afecteaza copiii, ci mai ales cea emotionala", a spus un alt protestatar.

Un prieten de familie a aratat, la randul sau, ca Marius si Ruth au trait o vreme in Romania, iar apoi s-au mutat in Norvegia.

"Viata de acolo e una prospera, dar acolo exista, ca in orice alt popor, anumite legi. Organizatia Barnevernet abuzeaza de legi si iau copiii din familiile lor. Si alte familii de romani traiesc cu teama si spun ca au impresia ca copiii lor sunt urmariti la scoala. (...) Orice parinte se lupta sa fie alaturi de cei dragi. Nu ne luati acest drept. Rugam autoritatile norvegiene sa ia masuri pentru ca ei sa revina. Ii rugam pe presedintele Iohannis si pe premierul Ciolos sa faca tot ce pot pentru a reuni familia", a mai spus barbatul.

Pozitia MAE, asistenta cu respectarea cadrului legislativ norvegian

Printr-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ca monitorizeaza situatia familiei Bodnariu, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Oslo, care este pregatita in continuare sa ofere asistenta consulara necesara, in limitele competentelor legale si cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispozitii si norme procedurale specifice, diferite de legea romana, in ceea ce priveste domeniul protectiei drepturilor copilului

„In acest sens, misiunea diplomatica romana la Oslo s-a aflat in contact permanent cu familia in cauza pentru acordarea de sprijin si asistenta consulara”, se arata in comunicat.

De asemenea, MAE a transmis ca familia Bodnariu a angajat pe cont propriu un avocat specializat in solutionarea unor astfel de cazuri, care ii reprezinta in cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instantelor locale competente, avand ca obiect exercitarea autoritatii parintesti asupra celor cinci copii.

"In Romania, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie despre acest caz si a organizat consultari interinstitutionale pentru evaluarea posibilitatilor de sprijin si interventie la nivel bilateral. Avand in vedere solicitarea expresa a familiei in cauza de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este in masura sa ofere informatii suplimentare", se mai arata in comunicatul ministerului.

 

Antonia DEAK - Romania Libera

Trimite acest articol pe e-mail Tipareste acest articol
Cautare:
Gaseste un cuvant cheie folosind aceasta optiune:
Cauta in site
Pagina Principala | Despre Ziar | Publicitate | Programare Editii | Distributie | Abonamente | Redactie | Contact | Sponsori
© www.RomanianTribune.net